neljapäev, 9. juuni 2011

..lääbbii








 Seda maali luues seisis Leonardo da Vinci tõsise raskuse ees: tal tuli maalida Head Jeesuse ning Kurja Juuda kujul, kes otsustab söömaaja järel oma sõbra ära anda. Kunstnik  jättis töö pooleli, kuni tal õnnestub leida täiuslikud modellid. 
 Kord käis ta kuulamas ühe koori esinemist ning nägi seal poissi, kes sobis täpselt Kristuse kehastajaks. Ta kutsus poisi oma ateljeesse ning tegi tema näojoontest kavandeid ja visandeid.
 Möödus kolm aastat. "Püha söömaaeg" oli peaaegu valmis, ent da Vinci polnud ikka veel leidnud täislikku modelli Juuda jaoks. Kiriku eest vastutav kardinal hakkas kunstnikule peale käima, nõudes, et ta seinamaalingu kiiresti ära lõpetaks.
 Palju päevi kestnud otsingute tulemusena leidis ta enneaegselt vananenud noore mehe: räbaldunud ja juua täis, lamas too rentslis. Mõningate raskustega veenis ta oma abilisi meest kirikusse tassima, kuna visandite tegemiseks polnud enam aega.
 Kerjus viidigi sinna, ilma et ta oleks aru saanud, mis toimub; abilised hoidsid teda püsti, kuni da Vinci joonistas üles tema näkku selgesti talletunud jumalakartmatuse, patu ja isekuse jooned.
 Kui ta oli lõpetanud, avas vahepeal pisut kainemaks saanud kerjus silmad ja nägi enda ees olevat pilti. Ühtaega õudusega ja kurbusega ütles ta:
" Ma olen seda pilti enne näinud!"
"Millal?" küsis üllatunud da Vinci.
" Kolme aasta eest, enne kui kaotasin kõik, mis mul oli. Laulsin tol ajal kooris ja mu elu oli täis unistusi; üks kunstnik kutsus mind modelliks, et Jeesuse nägu maalida."




Nii et Heal ja Kurjal on sama nägu; kõik oleneb ainult sellest, millal nad ühe või teise inimese teele satuvad.


(Paulo Coelho)






..jaaa terrrvist!
Sain täna bioloogia eksami tulemuse teada, jess! Läbi ei kukkunud igatahes:)

Kool ongi läbi..täiesti-täiesti läbi.

Ja homme lähen Tartusse, pidusse, laupäeval taagaasiii.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar